Поредният, четвърти поред, албум на маестра Надежда Брайкова ни поднася 9 авторски песни, които отново очароват с искрено поднесени музика и текст. Но тук има и нещо повече - творчески тандем с композитора Иван Киришев.
Ако с нещо впечатлява този пореден творчески опус, то е с неговата монолитност - изпълнител и аранжор, проявата на творческа единност при изработването на отделните песни, прецизните аранжименти, които допълват автоските идеи на Брайкова, точен хармоничен език и не на последно място - звук. Това е меломански албум. В него има за всекиго по нещо - музика, текст и изпълнение.
В предни рецензии съм обръщал повече внимание на дарованието на Надежда Брайкова, на нейния глас, фразировка, орнаментика, поезия и др. Тук искам да насоча вниманието върху хармонизациите и оркестрациите на тези великолепно представени песни. Бях писал, че за изпълнител от ранга на Брайкова трябва да творят композитори като Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Георги Андреев, защото нейните песни предполагат разгърнати музикални форми, далеч от традиционната представа за народна песен, с които не всеки би се справил. В този албум, по мое мнение, има точно попадение с привличането на Иван Киришев като аранжор. Той е успял, като тракиец и добър изпълнител на кавал, да усети творческата натура на Надежда Брайкова, да вникне в драматургията на текстовете и мелодиите, придавайки завършеност на песните и. И макар, в повечето случаи, да имам усещането за традиционност в аранжиментите, това далеч не е така. В тях проличава и влечението към симфонично разгръщане на партитурите, богат, но абсолютно верен хармоничен език, съобразен с ладовите особености на отделните песни.
Искрено очарование блика от песните „Драго ми е“, „Я мо, Калино“, „Кадемлия Георги”, „Станка Сливнянка“, „Гражданка Гана”, „Дено, какина щерко“, „Чужда чужденка“, „Избрана Станка“, „Не съм, Недельо, за тебе“. Отново Брайкова ни разказва чудни битови истории с интригуващи текстове и още по-завладяващи мелодии. Песните отново са в познатия за Надежда авторски почерк - нестандартни музикални фрази, разгърната мелодическа линия и перфектно изпълнение.
Абсолютно сигурен съм в успеха на този творчески проект и се радвам за раждането на творческия тандем Брайкова - Киришев.

Проф. Д-р  Костадин Бураджиев


Продукцията е работена през 2012 г.
Издадена 2014 г. чрез “БАМ - Н. Брайкова” ЕООД.

 

Начало  За мен   Дискография   Книги   Галерия  Новини  Отзиви   Контакти

Copyright © 2013