Всеки един нов музикален проект е очакван с интерес, а когато това е поредния творчески опус на утвърден изпълнител като Надежда Брайкова - събитие в музикалния ни живот.
В новия си албум “Гората песен запява”, известната тракийска певица ни представя музикални бисери, дълбоко изстрадани и сякаш преживяни от самата нея. Всяка една песен (изразът е неточен, защото всяка една от тях представлява истинска фолклорна балада) ни представя реални картини от нашия живот в близкото минало, представени с изключителен вкус и великолепен тракийски вокален маниер, с прецизност и висок професионализъм. Изградени в сложна музикално-текстова форма, с красиви мелодии, подплатени от великолепни аранжименти, песните със сигурност ще задоволят и най-капризния меломан.
В албума са представени три великолепни бавни песни - “Гората песен запява”, “Дермедеренски седянки” и “Илия млад ямболия”, които са истинска демонстрация на изключителната вокална техника на Надежда Брайкова - дълги фрази и прецизна орнаментика, дълбоко съдържателни текстове, богатата музикалната инвенция. Както и преди съм писал - не познавам съвременен български фолклорен изпълнител и същевременно създател на по-красиви мелодии и смислени, литературно издържани поетични текстове.
Категорично може да се заключи, че всяка една от представените творби ще намери веднага място в сърцето на всеки един слушател и ще се запеят от младите фолклорни изпълнители, защото макар и авторски, песните са толкова близки до оригиналния тракийски маниер и мелодика.
Албумът “Гората песен запява” със сигурност утвърждава Надежда Брайкова като един от най-стилните тракийски изпълнители, истински народен гений, създател на непреходно изкуство, а самите песни - безценно съкровище в златния фонд на българския музикален фолклор.

Проф. Д-р  Костадин Бураджиев


Продукцията е работена през 2015 г.
Издадена 2016 г. чрез “БАМ - Н. Брайкова” ЕООД.

 

Начало  За мен   Дискография   Книги   Галерия  Новини  Отзиви   Контакти

Copyright © 2013