Предишни издания на продукцията:

 
От рано съдбата на Надежда Брайкова е предопределила да се нареди в числото на най-добрите певици в България.
Родена е на 02.10.1960 година в гр. Ямбол.
Любовта и обичта на Брайкова към българската народна музика е толкова голяма, че тя превръща това свое хоби в професия.
Надежда Брайкова е потомствена музикантска наследница. Произлиза от кавалджийско и гайтанджийско коляно.
Още на 4-5 годишна възраст, малкото момиченце се унася в захлас по медения звук на тракийския кавал, тънката тракийска „джура“ гайда и пъргаво-игривия тракийски тъпан.
До 7-годишната си възраст тя живее в с.Прохорово, окр.Сливенски и този именно период от живота ѝ изиграва важна и определяща роля за бъдещето ѝ.
Привързаността на Надежда Брайкова към българската народна музика е толкова голяма, че тя се превръща в ревностен пазител и съхранител на много автентични народни песни от сливенския край.
Животът на Брайкова като изпълнител преминава през самодейните и полупрофесионални колективи на гр.Сливен, където тя живее до своята 18 годишна възраст.
Годините след завършването на средното ѝ образование протичат бурно, динамично и напрегнато.
От 1978 г. е приета за редовна студентка във висшия музикално педагогически институт гр. Пловдив – фолклорен отдел, и чрез конкурс е приета в държавния фолклорен ансамбъл „Тракия“, гр. Пловдив.
Още с влизането си в гр.Пловдив, Брайкова налага в Централна Тракия специфичния си и характерен за нея вокален стил, който повлиява дори и на популярните по времето тракийски певици, които започват да ѝ подражават. За кратко време Брайкова налага своя стил в цяла Тракия.
Ангажиментите ѝ в различни ансамбли из България, сътрудничеството ѝ с многобройните концертни дирекции из страната, соловите изпълнения по Българското национално радио и телевизия и различните ѝ участия я изграждат като една оригинална певица – представителка на Тракийско-странджанския стил.
Брайкова е ярък представител и основател на новата генерация творци в България.
Природата е надарила тази жена щедро, не само като творец, но и като личност.
По природа Надежда е естествена, скромна и непосредствена, но в същото време една силна и динамична натура с внушително излъчване, бърз и гъвкав ум и чувство за далновидност и перспективност.
Когато говоря за Надежда Брайкова, пред мен изпъква образът на една красива, млада жена, лъчезарна и с топло слънчево излъчване.
Винаги усмихната и закачлива, с едно фино вродено чувство за хумор, една изключително трудолюбива и амбициозна натура, коректен човек, със широкоскроена душа, с много взискателност и претенция към себе си и работещите с нея.
Надежда Брайкова притежава висок, ясен, пъргав сопранов глас, с приятно звънлив тембър, богат с макамлийската си орнаментика и пластичност на музикалното мислене и възпроизвеждане при пеенето.
Предложената музикална продукция с 12 авторски песни на Надежда Брайкова е работена в Германия през периода 1990-1991г. Предложена е на музикалния пазар в България и е разпространявана през 1992г., но поради некоректност и злоупотреба на разпространителската фирма, Брайкова прекратява търговските си договори за неопределено време и забранява разпространяването на продукцията си в България до идването на по-добро време.
Бог е дал на Брайкова дарбата и умението да композира музика, да съставя и подрежда текстовете на песните, които пее с богатия си музикален стил, и да предлага по необикновен начин на слушателите красотата, топлината и духовността на българската култура.
Когато пее Надежда, имам чувството, че слушам инструмент, че свири кавал или гайда от Тракия или Странджа.
Песните на Брайкова са изпълнени с голяма любов и топлина и се превръщат в хитове само след прозвучаването им.
Това са творби, които грабват с неповторимостта и оригиналността си на музика, текст и изпълнение, като: „Тъй-Тъй“, „Сватба“, „Камбана“, „Жълтици“, „Катерина“, „Коледари“, „Мома Калина“, „Георге ле“, „Хубава Мита“, „Пей славей“ и много други се пеят из цяла България от аматьори, полупрофесионалисти и професионалисти, но тези изпълнения не могат да се сравнят с оригиналното изпълнение на твореца Брайкова.
Още през 1978 г. Брайкова първа разчупва оковите в областта на музикалното певческо изкуство в жанр Българска народна музика в България, с оригинални авторски песни, поднесени с въведения от нея интерпретаторски стил „бибаб“.
Смела като човек и смела като творец, нейната неуморна борбеност и изобретателност пред трудностите да не се огъва, а „да запрята ръкави“, както Брайкова с усмивка казва, я правят още по-симпатична, силна и респектираща личност, заслужила уважението, признанието и подражанието на идващото поколение млади творци в България.

М. Георгиева

Немско-българска продукция, работена през 1990-1991 г.
Издадена за пръв път в България през 1992 г. Ново издание 2013г. чрез “БАМ - Н. Брайкова” ЕООД.

 

Начало  За мен   Дискография   Книги   Галерия  Новини  Отзиви   Контакти

Copyright © 2013