Христофор Раданов

Димитър Христов

Иван Киришев

Стоян Пауров

Костадин Генчев

Николай Паскалев

Темелко Иванов

Иван Георгиев

Любомира Манчева

Христина Белева

Руди Вайкерт

Кирстен Меркес

Анита Бибер

Петьо Костадинов

Д-р Светлана Герлинг

Д-р Нино Шлегел

Д-р Владимир Владимиров

Соня Келеведжиева

Вера Воглер

Надежда Брайкова – явление в българската народна музика


За първи път чух за Надежда Брайкова през 1991г. като ученик в СМУ „Филип Кутев“ гр.Котел. Току що бе излязъл албумът „Камбана“.
Никога няма да забравя удивлението на всички – и учители, и ученици към това, бих казал, нечувано до тогава явление! Всички слушахме със захлас и коментирахме разпалено изпълненията на Надежда. Години по-късно преоткрих отново музиката ѝ! Разбирах формите и начина на построяване на песните, отличаващи се с дълги фрази, внимателно и грижливо построени, майсторски изваяни и още по-майсторски изпяти.
Надежда Брайкова има свой уникален почерк и стил в създаването и изпълнението на авторски песни на фолклорна основа. Те се отличават с грижливо премерена и обмислена форма – най-често двуделна, а на места и триделна, в която всеки дял е със собствена логика и значение за изграждането на песента. Куплетите са ясни и категорични като мелодия, а припевите – звънки, ярки и лесно запомнящи се („Тъй-Tъй“; „Катерина“; „Истина“; „Мома Тана“). Друг похват на Надежда е дългата мелодия, криволичеща като планински ручей, без припев, който не липсва заради силно изявената и разработена мелодия („Не бягай, Георги“; „Коледари“; „Добър ден“; „Пей ми, славейче“). Текстът е грижливо подбран и подробно разказвателен, което го отнася към баладичния тип текстове, но поднесен мелодично го прави интересен и ангажиращ вниманието на слушателя. Сопрановото звучене на Надежда, премесено с лек метал, прави гласа изключително разпознаваем, а орнаментиката е по-скоро инструментална, чиста и стилово перфектна, което дава усещането за виртуозност. Гласът е мек, подвижен и конкретен във всяка една нота. Диапазонът е изчистен и изравнен по цялото протежение, което създава допълнителна лекота в изпълненията и създава чувство за обем.
Не на последно място трябва да се отбележи импровизаторската способност на Надежда, която като умение се отдава на много малко вокални изпълнители. Импровизациите на Надежда звучат с изключителен хъс и категоричност, което е и „черешката“ в уменията ѝ да създава и изпълнява великолепна авторска и фолклорна българска музика.
В заключение бих казал, че Надежда Брайкова е едно явление, което със своята иновативност, интелект и любов към музиката е изключителен пример за поколения български изпълнители!


Благоевград , 28.08.2013 г.
Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, композитор и тамбуристНачало  За мен   Дискография   Книги   Галерия  Новини  Отзиви   Контакти

Copyright © 2013