Христофор Раданов

Димитър Христов

Иван Киришев

Стоян Пауров

Костадин Генчев

Николай Паскалев

Темелко Иванов

Иван Георгиев

Любомира Манчева

Христина Белева

Руди Вайкерт

Кирстен Меркес

Анита Бибер

Петьо Костадинов

Д-р Светлана Герлинг

Д-р Нино Шлегел

Д-р Владимир Владимиров

Соня Келеведжиева

Вера Воглер

Изпълнения на Надежда Брайкова чух за пръв път през 1999 г. като ученичка в музикалното училище. Това беше издадения през 1992 г. албум „Камбана“. Всъщност, съвсем скоро научих, че това е цял албум. Бях слушала презаписи без да имам представа за авторa, музикантите, аранжорите, които са участвали в създаването му. Аранжиментите в албума бяха нещо ново и модерно в представянето на фоклорната песен oще тогава.
Далеч съм от идеята да анализирам творчеството на Надежда Брайкова. Само споделям това, което преди и сега ме впечатлява у нея, а именно инструменталният начин на пеене - основен белег на нейния певчески стил. Тя има свое собствено звучене - така, сякаш свири кавал, с характерните за инструмента подлагания. Пеенето на отсвирите, структурата на песните - всичко това отличава Надежда Брайкова като творец.
Друг важен монет е, че песните са изцяло авторски - музика, текст, вокална импровизация, форма, търсената драматургия и баланс между всички компоненти. А така лесно е да ги запееш, което пък ги приближава до народните. „Тъй-тъй“, „Сватба“, „Истина“, „Георге ле“ са толкова популярни. Спирам се отново на творбите от продукцията „Камбана“, защото те бяха вдъхновение за мен през ученическите ми години и доказателство, че всичко се развива и може да бъде не само адекватно на времето си, но и дори да го изпревари.
От доста време не бях слушала песните на Надежда Брайкова. С изненада разбрах за петте й авторски продукции и с удоволствие приех поканата да участвам в новите - „Слънце огреяло“ и „Гората песен запяла“. Много ме зарадва тази музикална среща - нови песни, тертеплийски, и разбира се - прекрасен екип.
Пожелавам на Надежда Брайкова вярна публика и нестихващо вдъхновение!

София, 19.10.2015 г.
Христина Белева, гъдуларка, педагог и автор на музикаНачало  За мен   Дискография   Книги   Галерия  Новини  Отзиви   Контакти

Copyright © 2013