Христофор Раданов

Димитър Христов

Иван Киришев

Стоян Пауров

Костадин Генчев

Николай Паскалев

Темелко Иванов

Иван Георгиев

Любомира Манчева

Христина Белева

Руди Вайкерт

Кирстен Меркес

Анита Бибер

Петьо Костадинов

Д-р Светлана Герлинг

Д-р Нино Шлегел

Д-р Владимир Владимиров

Соня Келеведжиева

Вера Воглер

С Надежда Брайкова се запознах в началото на 2013г. в Пловдив. Всъщност, задочно се запознахме няколко месеца преди това, когато Брайкова ми се обади по телефона и сподели с мен за проекта, който беше решила да осъществи – запис и издаване на нова продукция от нейни, авторски песни. Тя търсеше аранжори, с които би могла да работи съвместно.
В съзнанието ми изплува споменът за последните ми ученически години, по-точно 1992г., когато в България се появи нейният първи албум „Камбана“. Спомних си за силното впечатление, което ми направиха песните включени в този албум – запомнящ се, характерен, висок глас, ярки и логични мелодии, излизащи извън рамките на обичайните песенни форми във фолклорен стил, смислени и интригуващи текстове, и не на последно място интересни, съвременни аранжименти.
Надежда поиска да се запознае с моето творчество – обработка на песни и авторски песни на фолклорна основа. Аз с удоволствие ѝ изпратих част от записите, които имах, а тя от своя страна ми пращаше коментари та това, което беше чула. Преценките ѝ бяха точни и професионални. В тях личеше тънкият музикантски усет, който Брайкова притежаваше. Допаднахме си и тя реши, че ще работим заедно. Получих запис на песни от новата й продукция, от които си избрах няколко. Отново чух песни в характерния за нея тракийски стил със странджански елементи. Формите бяха широко разгърнати, с по няколко фрази, но логично конструирани. Текстовете смислени и съдържателни. Доставяше ми удоволствие да аранжирам тези песни. Музиката на Надежда Брайкова ме провокираше, караше ме да търся адекватни на нейното мислене средства.
В края на януари или началото на февруари 2013г. се срещнахме в Пловдив. От разговора, който проведохме, аз останах с впечатление, че тя е един сериозен и целенасочен човек. Творец, който не прави компромиси с изкуството, и изисква същото отношение от хората, с които работи. Критиките ѝ винаги бяха точни и конструктивни. Надежда се оказа изключително работоспособен човек. Освен работата ѝ като психолог и създаването и записването на много нови песни, при второто ни виждане в България, разбрах, че е защитила и докторска дисертация... Изумителен човек!
Пожелавам ѝ здраве и все така вдъхновено да твори музика.
Успех, Надя!

Пловдив, 24.08.2013г.
Стоян Пауров, композитор, аранжор, кавалджия и педагогНачало  За мен   Дискография   Книги   Галерия  Новини  Отзиви   Контакти

Copyright © 2013