Христофор Раданов

Димитър Христов

Иван Киришев

Стоян Пауров

Костадин Генчев

Николай Паскалев

Темелко Иванов

Иван Георгиев

Любомира Манчева

Христина Белева

Руди Вайкерт

Кирстен Меркес

Анита Бибер

Петьо Костадинов

Д-р Светлана Герлинг

Д-р Нино Шлегел

Д-р Владимир Владимиров

Соня Келеведжиева

Вера Воглер

През лятото на 2015 г., правейки записи за друга музикална продукция, Иван Киришев ми предложи да изсвиря партията на тамбурата в няколко песни на Надежда Брайкова. Приех с удоволствие, заради шанса толкова отблизо да се докосна до творчеството на този почти енигматичен за мен творец. Да, Брайкова е като една загадка, която всеки път, преоткривайки я в поредния нов албум и песен, те удивява с нейните творческа мисъл, импулс и идеи.
По-късно имах възможността и лично да срещна и опозная и човека Надежда Брайкова. Възхити ме с енергията и решителността, с които търсеше справедливостта в тази наша малко объркана фолклорна действителност. Казах си „Да, тя може да бъде пример за всички нас, за това как днес хората на изкуството трябва да отстояват правата си!”.
Подарявайки ми цялата си дискография, Брайкова ми даде възможност да се запозная с творчеството й в цялост и дълбочина. Шестте издадени компакт диска са белег за един безспорно прогресиращ творец, който упорито изгражда и следва свой собствен, уникален почерк. Като положителна стъпка определям възлагането на аранжиментите на различни автори в продукциите „Слънце огреяло” и „Гората песен запяла”, което привнася допълнителен колорит и разнообразие в цялостния замисъл.
Не мога да не отбележа и изключително свежото видео представяне на песните от компакт диска „Драго ми е”. Клиповете на Надя, достъпни в глобалната мрежа, се отличават осезателно от повечето скучни и безидейни видео-визуализации в съвременната ни фолклорна практика.
И все пак на фона на интригуващите истории, разказани в песните, прекрасната й вокална техника и издържани аранжименти, ми се ще в следващия продукт на Надя Брайкова да „отекне” повече от ехото на „Камбана”. Емблематичният албум, който даде надежда и вяра на мнозина съвременни фолклорни творци, че авторската музика на фолклорна основа трябва да търси и открива нови творчески полета и хоризонти. Защото традицията може да живее само когато се обновява!

Пловдив, 22.01.2017 г.
Владимир Владимиров, PhDНачало  За мен   Дискография   Книги   Галерия  Новини  Отзиви   Контакти

Copyright © 2013